Interlock-turvalukitukset prosessijärjestelmissä

Työturvallisuuteen liittyy olennaisesti prosessin turvallinen operointi, sillä tilastojen mukaan lukuisat teollisuuslaitosten onnettomuudet johtuvat ns hanskavirheistä. Operoidaan joko väärää venttiiliä, tai kuvitellaan että prosessin venttiilit ovat jossain toisessa asennossa kuin ne todellisuudessa ovat.

Interlock-turvalukitus eliminoi manuaalisen operoinnin riskit pakottaen operoinnin ennalta suunniteltuun järjestykseen ja takaa näin sekä prosessin että työntekijän turvallisuuden. Interlock-turvalukituksen valmistuksesta vastaa prosessien turvalaitteita valmistava Sofis

Miten venttiilin turvalukitus toimii?

Turvalukituksessa joko olemassa olevan tai uuden venttiilin päälle asennetaan lukkolaite, joka toimii erillisellä avaimella. Avainta säilytetään tyypillisesti tuotantolaitoksen valvomossa erillisessä avainkaapissa. Ilman avainta olevaa turvalukkoa ei voida operoida.
Turvalukkojen avaimet tyypillisesti merkitään sekä tekstitunnuksin että värikoodein. Värikoodi kertoo yhdellä silmäyksellä onko prosessissa olevat venttiilit oletusasennossa vai poikkeusasennossa.
Avainhallintajärjestelmä on mahdollista jopa automatisoida ja siitä kerrotaan tarkemmin blogipostauksessamme.

Katso lukkolaitteen toiminta ja esimerkki värikoodauksesta tästä videosta.

Myös järjestelmien lukitusmahdollisuudet - sekvenssit

Venttiilin lukitus voidaan luonnollisesti tehdä ketjulukolla ja estämällä sen avaaminen munalukolla. Tämä on tietyssä tapauksissa hyvä ratkaisu. Lue lisää näistä vaihtoehtoisista lukitusmahdollisuuksista.
Kuitenkaan ne eivät koskaan anna täyttä varmuutta onko venttiili esim täysin kiinni. Kun interlock turvalukko viritetään kiinni axsentoon ja avain poistetaan, voidaan olla varmoja, että venttiili on 100% kiinni. Edellyttäen toki, että venttiili on tiivis.

Lisäksi operointi prosesseissa on varsin usein sellaista, että joudutaan operoimaan useita venttiileitä peräkkäin. Etenkin tässä tilanteessa ollaan Interlock turvalukkojen vahvuusaluueella. Mainittakoon tässä, että esimerkiksi TUKES on alkanut edellyttää, että säiliöissä, joissa on useampi varoventtiili, on varmistettava, ettei kaikki varolaitteet ole vahingossa suljettuna yhtä aikaa. Interlock lukkosysteemillä varmistaminen saadaan tehtyä helposti. Katso sekvenssiesimerkki.

Asennus olemassa oleviin venttiileihin

Interlock turvalukitus sopii kaikkiin venttiilimalleihin - mukaanlukien toimilaiteohjatut venttiilit - ja nimelliskokoihin. Se on helppo asentaa myös jälkikäteen. Tässä tapauksessa asentajamme tulevat mitoittamaan vanhan venttiilin karanpäämittatiedot, joiden mukaan tehdas valmistaa adapterikappaleen lukkolaitteen ja venttiilin väliin. Asennustiimimme on käynyt tehtaan virallisen koulutuksen, joten turvalukkojen asennus ja viritys hoituu helposti.

Lisätietoa aiheesta Interlock-turvalukko webinaarista alta.