Luistiventtiilit höyrylle ja lauhteelle

Luistiventtiilit voidaan jakaa kolmeen alakategoriaan: kiilaluisteihin (tasoluisteihin), levyluisteihin ja kumiluisteihin. Sulkuelimenä on luisti, joka nousee ja laskee venttiilin käsipyörää pyöritettäessä. Venttiilin rakenne on kohtalaisen yksinkertainen, joten se onkin eräs teollisuuden perusventtiilityypeistä.

Yleisiä luistiventtiilien etuja, jotka koskevat kaikkia tyyppejä ovat: Pieni painehäviö. Luistiventtiilien isku on koko DN-alueen mittainen, jolloin väliaine virtaa esteettä sulkuaukon läpi. Konwellin tarjoamat tuotteet ovat tiiviitä kaikkiin virtaussuuntiin, jolloin takaisinvirtaus saadaan estettyä kaikilla luistiventtiilityypeillä. Käsipyörän suunta on valittava käyttöohjeen suosituksen mukaan.

Heikkoutena on säädön vaikeus. Kuristettaessa virtausta väliaine kuluttaa sekä sulkupintoja, että venttiilipesää lyhentäen venttiilin käyttöikää. Luistiventtiilit ovat verrattain kalliita huoltaa. Käytännössä huoltoon tarvitaan aina erikoistyökaluja. 

Höyry- ja lauhdekäytössä käytetään vain kiila- ja tasoluistiventtiileitä. Näiden lämpötilan ja paineenkesto täyttää vaativimmatkin kohteet. Levyluistiventtiilit ja kumiluistiventtiilit löytyvät prosessiventtiiliosiostamme.