Kiilaluistiventtiilit prosessiväliaineille

Kiilaluistiventtiilissä on sulkuelimenä nimensä mukaisesti kiilamainen luisti. Tiivistepinnat ovat tasomaiset. Kiilamaisella muodolla saavutetaan pintapaineen nousu tiivistepinnoilla venttiiliä kiristettäessä. Venttiilin rakenne on kohtalaisen yksinkertainen, joten se onkin eräs teollisuuden perusventtiilityypeistä. Kiilaluistiventtiilit soveltuvat erinomaisesti korkeille lämpötiloille ja paineille.

Luisti voi olla kaksiosainen, umpinainen tai joustava. Englanninkieliset termit ovat split, solid ja flexible wedge. Kaksiosainen luisti koostuu nimensä mukaisesti kahdesta luistiosasta. Tämä mahdollistaa tiiviin sulkeutumisen, vaikka venttiiliin kohdistuisi kevyt vääntö tai muuttuvat käyttölämpötilat. Joustavassa luistissa on luistin reunoille valmistettu ura. Tämä ura mahdollistaa luistin tiivistepintojen hienoisen taipumisen suurilla voimilla, jonka vuoksi venttiili saadaan helpommin auki. Umpinaisessa luistissa näitä uria ei ole. Se soveltuu pienen tilantarpeen johdosta lyhytrakenteisille kiilaluistiventtiileille ja isoille kokoluokille.

Kiilaluistiventtiilin tiivisteet voivat olla kiinteät, kierteelliset, prässätyt, hitsatut tai jokin näiden yhdistelmistä. Tiivistepintojen materiaaleina voidaan käyttää melkein mitä tahansa metallista materiaalia..

Tyypillisimmät materiaalit ovat hiiliteräs ja haponkestävä teräs, mutta valittavissa on saamyös muita materiaalivaihtoehtoja

Kaikki kiilaluistiventtiilit voidaan varustaa käsikäyttömahdollisuuden lisäksi sähköisin toimilaittein.