Pinnanosoittimet höyryprosesseissa

Pinnanosoittimen avulla nähdään visuaalisesti, millä korkeudella pinta on esimerkiksi höyrykattilan sisällä. Vaikka höyrykattiloissa onkin automatisoitu pinnanvalvonta kuivakeittosuojineen, niin laki edellyttää myös visuaalisen pintanäytön.

Neljä erilaista mallia

Matalapaineisissa säiliöissä on edullisinta käyttää yksinkertaista lasiputkiosoitinta.
Mikäli paineet ovat suuremmat, suosittelemme vankkarakenteista heijastusosoitinta.
Näissä molemmissa malleissa nesteen pinta voidaan nähdä osoittimessa olevasta läpinäkyvästä mittausosasta.
Lasiputki-, heijastus- ja läpinäkyvät osoittimet on varustettu sulkuventtiilein, joissa optiona ovat turvakuulat lasirikon varalta. Liitännät ovat laipoin tai hitsauspäin.

Läpinäkyvässä pinnanosoittimessa lisätään valo pinnanosoittimen taakse, mikä helpottaa pinnan lukemista.

Modernein versio on magneettivälitteinen pinnanosoitin. Siinä osoittimeen on tehty erillinen nestetasku, minkä sisällä koho nousee ja laskee pinnan mukana. Kohon sisällä oleva magneetti kääntää pinnanosoittimen päällä olevia lamelleja.

Magneettisen pinnanosoittimen etuna on sen selkeä visuaalisuus. Lamellit ovat joko selkeän valkoisia tai punaisia riippuen pinnan korkeudesta. Perinteisillä pinnanosoittimilla lasiputki likaantuu ajan myötä, jolloin se tulee huoltotyönä uusia.

Magneettivälitteisestä pinnanosoittimesta on helppoa ottaa myös sähköinen kytkintieto tai mA-signaali järjestelmiin. Myös ATEX-luokiteltuna.