Varolevyt kryogeenijärjestelmissä

Varolevyjä (Rupture / Bursting Discs) kutsutaan myös murtolevyiksi, murtokalvoiksi ja räjähdyslevyiksi. Nimet kuvaavat hyvin levyn toimintaa. Varolevy on muotoiltu metalli- tai grafiittilevy, johon on teknisesti tuotettu jokin tietty murtumispaine. Prosessiputkessa varolevy on täysin tiivis ja pitää paineen takanaan, mikäli murtopainerajoja ei ylitetä. Paineen ylittyessä varolevy rikkoutuu vapauttaen paineen ulos järjestelmästä. Paineen uudelleen laskettua linjaan asennetaan uusi, ehjä levy.

Varolevyt voidaan varustaa antureilla ja/tai mittareilla, jotka ilmaisevat levyn murtumisen.

Varolevy voidaan asentaa suoraan laippojen väliin tai erilliseen pitimeen (Holder). Näistä pidin on parempi ratkaisu, siinä ei ole vaaraa murtopaineen muutokselle asennuksen tai käytön aikana. Laippojen väliin asennettava varolevy vaatii usein erillisen korotusrenkaan huoltotyötä varten.

Räjähdyspaneeli toimii vastaavasti, mutta niitä käytetään tyypillisesti rakenteiden räjähdyssuojaukseen esim. pölyräjähdyksissä.

Valinta monen osatekijän summa

Varolevyt ovat varsinkin suurissa kokoluokissa huomattavasti kevyempiä kuin vastaavankokoiset varoventtiilit.

Mitoitettaessa ja valittaessa varolevy pitää ottaa huomioon useita seikkoja. Tällaisia ovat esimerkiksi käyttöpaine, haluttu murtumispaine, kuormitus sykkivää vai tasaista, tyhjiötuen tarve, sallitaanko sirpaloituminen, neste-/kaasukäyttö jne. Varolevyillä on erilaisia valmistus- ja murtotoleransseja, jotka nykyään sisällytetään toiminta-aluetoleranssiin (min./maks.). Myyjämme mitoittavat ja valitsevat puolestanne sopivan, kustannustehokkaan varolevyn

Materiaalivaihtoehtoina esim. nikkeli, RST/HST, Hastelloy, Inconel, Monel, Tantaali, Titaani, hopea, kulta, grafiitti jne.

Väliaineina esim. höyryt, muut kaasut, nesteet, (nestemäinen) typpi, happi, hiilidioksidi, otsoni, helium, polttoaineet, kryogeeniset fluidit jne.

Tutustu varolevyjen valintataulukkoon.