Istukkaventtiilit höyrylle ja lauhteelle

Istukkaventtiilissä virtaus tulee tyypillisesti sulkukeilan (sulkulautanen) alapuolelle. Virtaussuunnassa venttiilin keila tiivistyy metallista sulkupintaa vasten. Avattaessa pääsee virtaus keilan ympäriltä 360°:sti poistumaan, siksi istukkaventtiili oikeilla keilavaihtoehdoilla on erinomainen myös säätökäyttöön.

Istukkaventtiili tunnetaan myös nimillä sulkuventtiili ja lautasventtiili. Englanninkielinen nimitys Globe Valve tulee venttiilirungon pyöreästä muodosta. Tyypillinen istukkaventtiili on suora mallinen (straight through), jossa virtaus tekee kaksi 90° mutkaa. On olemassa myös Y-mallin (Y-pattern) venttiileitä, joita käytetään tavoiteltaessa pienempää painehäviötä, esim. kuumaöljyjärjestelmissä. Kulmamallin istukkaventtiileitä (Angle pattern) käytetään, kun halutaan sisääntulo laipan ja ulosmenolaipan poikkeavan toisistaan 90°.

Höyry- ja lauhdekäytössä istukkaventtiileillä on monia etuja. Lämpötilan ja paineen kesto, koska venttiilin sisällä ei ole pehmeitä tiivisteitä. Hidas  (vrt. palloventtiili) operointi vähentää vesi-iskujen vaikutusta. Lisäksi venttiili on muokattavissa eri käyttötarkoituksiin: sulkuventtiili, säätöventtiili, suljettavatakaiskuventtiili, tyhjennysventtiili, painekevennetty venttiili jne. 

Istukkaventtiileihin on saatavana paljetiiviste, eräänlainen tuplavarmistus, poksitiivisteen lisäksi estämään venttiilikaravuotoja. Tämä on erinomainen lisä mietittäessä venttiilin huoltotarpeita ja venttiilin käytettävyyttä. Palje pitää poksin paineettomana, jolloin poksia ei tarvitse kiristää. Kaulaosassa oleva vetomutteri mahdollistaa karan vertikaalin liikkeen (ei pyörivä kuten poksitiivisteellisessa), siksi venttiilikierteet ovat suojassa ulkopuolisilta likaantumiselta ja korrosioitumiselta. Emissiot ulkoilmaan ovat paljetiivisteisellä venttiilillä merkittävästi pienemmät kuin sertifioimattomalla poksitiivisteisellä venttiilillä. Keskimääräisellä sertifioimattomalla poksilla (1 mg/sm) ja palkeellisena ISO 15848 A (0,00001 mg/sm).

Mallit vaativimpiin olosuhteisiin

Ari Armaturenin ohjelmasta löytyy myös vaativimpiin olosuhteisiin soveltuva ARI-FABA®-SUPRA I-malli. Tässä palje on suojattu paineiskuilta, antaen palkeelle pidemmän elinkaaren. Tätä venttiiliä käytetään lisäksi alipaineolosuhteissa, jossa venttiilin tiivisteratkaisut estävät vuodot/imun prosessin suuntaan. Erityisesti tällä on merkitystä lauhduttimen venttiileissä.

Istukkaventtiiliohjelmamme on laaja koostuen usean valmistajan tuotteista. ARI Armaturen näistä tunnetuimpana tekee ns. perinteisiä istukkaventtiileitä nimelliskokoon DN 500 saakka.

Kaikki venttiilit on saatavissa niin käsikäyttöisinä kuin toimilaitteellisina (pneumaattinen ja sähköinen) ja ne soveltuvat sekä auki-kiinni- että säätötoimintoon. Myös ASME yhteet löytyvät valikoimastamme.

 Kuuntele ja katsele taltioitu webinaarimme istukkaventtiilit - poksista palkeeseen.