Istukkaventtiilit prosessiväliaineille

Istukkaventtiilit tunnetaan myös nimellä lautasventtiili. Siinä virtaus tulee tyypillisesti sulkukeilan (sulkulautanen) alapuolelle. Suljettaessa venttiilin keila tiivistyy metallista sulkupintaa vasten. Avattaessa venttiiliä virtaus pääsee poistumaan keilan ympäriltä täyden 360°:n alueelta ja siksi istukkaventtiili oikeilla keilavaihtoehdoilla on erinomainen säätökäyttöön.

Englanninkielinen nimitys Globe Valve tulee venttiilirungon pyöreästä muodosta. Tyypillinen istukkaventtiili on suoramallinen (Straight through), jossa virtaus tekee kaksi 90° mutkaa. On olemassa myös Y-mallin (Y-pattern) venttiileitä, joita käytetään tavoiteltaessa pienempää painehäviötä, esim. kuumaöljyjärjestelmissä. Kulmamallin istukkaventtiileitä (Angle pattern) käytetään, kun halutaan sisääntulo- ja ulosmenolaipan poikkeavan toisistaan 90°. 

Istukkaventtiiliä on saatavissa eri käyttötarkoituksiin: sulkuventtiili, säätöventtiili, hätäsulkuventtiili, suljettava takaiskuventtiili, tyhjennysventtiili, painekevennetty venttiili jne. Käsipyöräkäyttöinen istukkaventtiili avautuu hitaasti, jolloin vältytään haitallisilta paineiskuilta. Toisaalta jousitoimisen toimilaitteen avulla sulkeutuva hätäsulkuventtiili saadaan tarvittaessa sulkeutumaan alle 0,15 sekunnissa.

Erilaisilla materiaalivalinnoilla istukkaventtiili soveltuu hyvin monenlaisille väliaineille. On kuitenkin huomioitava, että rakenteestaan johtuen istukkaventtili estää putkiston puhdistamisen ns. ”possujen” avulla. Istukkaventtiilin rakenne aiheuttaa myös jonkin verrran painehäviötä. Jos suora- tai T-mallisen istukkaventtiilin painehäviö on liian suuri, voidaan suositella vinoistukkamallia, jonka painehäviö on vähäisempi.

Istukkaventtiileihin on saatavana paljetiiviste, eräänlainen tuplavarmistus, poksitiivisteen lisäksi estämään venttiilikaravuotoja ja hajapäästöjä. Tämä on erinomainen lisä mietittäessä venttiilin huoltotarpeita ja venttiilin käytettävyyttä vaarallisten väliaineiden kanssa, kuten esimerkiksi kuumaöljy, kloori tai fluorivetyhappo. Palje estää väliaineen pääsyn poksiin, jolloin venttiili on ympäristöystävällisempi ja turvallisempi. Kaulaosassa oleva vetomutteri mahdollistaa karan vertikaalisen liikkeen (kara ei pyöri kuten poksitiivisteellisessä), joten venttiilikierteet ovat suojassa ulkopuolisilta likaantumiselta ja korroosiolta.

Istukkaventtiiliohjelmamme on varsin laaja koostuen usean valmistajan tuotteista. ARI Armaturen tekee ns. perinteisiä istukkaventtiileitä nimelliskokoon DN 500 saakka. Descote puolestaan on venttiilivalmistaja erityisen vaativille prosessiväliaineille kuten kloorille.  KÜHMEn valikoimassa on säätö- ja hätäsulkuventtiileitä.