Kiilaluistiventtiilit höyrylle ja lauhteelle

Kiilaluistiventtiilejä käytetään teollisuuden vaativissa kohteissa, joissa nimelliskoot voivat olla suuria, paineet ja lämpötilat korkeita. Luisti voi olla kaksiosainen, umpinainen tai joustava. Englanninkieliset termit ovat split, solid ja flexible wedge. Kaksiosainen luisti koostuu nimensä mukaisesti kahdesta luistiosasta. Tämä mahdollistaa tiiviin sulkeutumisen, vaikka venttiiliin kohdistuisi kevyt vääntö tai muuttuvat käyttölämpötilat.  Joustavassa luistissa on luistin reunoille valmistettu ura. Tämä ura mahdollistaa luistin tiivistepintojen hienoisen taipumisen suurilla voimilla, minkä vuoksi venttiili saadaan helpommin auki. Umpinaisessa luistissa näitä uria ei ole. Se soveltuu pienen tilantarpeen johdosta lyhytrakenteisille kiilaluistiventtiileille ja isoille kokoluokille.

Kiilaluistiventtiilin tiivisteet voivat olla kiinteät, kierteelliset, prässätyt, hitsatut tai jokin näiden yhdistelmistä. Tiivistepintojen materiaaleina voidaan käyttää melkein mitä tahansa metallista materiaalia. Jokainen venttiili on 100 % tiivis tehtaalta lähtiessä, tiiveys todetaan vesipainekokeella.

Kiilaluistiventtiili voidaan varustaa kannen varoventtiilillä/-levyllä paisuvia väliaineita vastaan. Myös toinen luisti voidaan porata paineen purkamiseksi, tällöin venttiili on tiivis vain yhteen suuntaan.

Materiaaleina teräkset (HST, LF2, ja korkeat lämpötilat). Paineluokat PN 16…400 ja nimelliskoot DN 50…1600

Operointimielessä kiilaluistiventtiili on työläs kääntää. Eräänä ongelmanratkaisijana voidaan kuitenkin pitää operointityökalua tai toimilaitteellisia versioita. Nyrkkisääntönä voidaan ajatella, että istukkaventtiili olisi parempi valinta nimelliskokoon DN 150 saakka PN40 ja alle venttiileillä. PN160 ja yliventtiileissä kiilaluistiventtiileitä läytetään DN65 alkaen

Konwellin ohjelmaan kuuluvat Armatury GroupinRT Valvolen ja OMB kiilaluistit

OMB:n ASME-kiilaluistiventtiilit

ASME-venttiileitä käytetään Suomessa lähinnä petrokemian teollisuudessa. Perinteisten poksitiivisteisten mallien lisäksi ohjelmastamme löytyvät paljetiivisteiset mallit olosuhteisiin, joissa on tärkeää, ettei väliainetta pääse venttiilipoksin kautta ulkoilmaan. OMB:n kokoluokat alkavat DN15 ja paineluokat ANSI150….2500#. Liitosyhteet ovat laipallisia, ontelohitsattavia (SW) tai päittäin hitsattavia (BW).