Interlock-turvalukitukset höyryjärjestelmissä

Perinteisellä Loto (Lockout-Tagout) järjestelmällä, esimerkiksi venttiilin käsipyörän ketjulukolla venttiilin operointi voidaan kyllä estää, mutta tällainen lukitus ei absoluuttisesti kerro missä asennossa venttiili todellisuudessa on. Tietyissä prosesseissa tämä tieto on tärkeä.
Interlock-turvalukitus on vastaus tällaisiin tapauksiin. Niissä edustuksemme on prosessien turvalaitteita valmistava Sofis

Miten venttiilin turvalukitus toimii?

Interlock- järjestelmässä venttiilin päälle asennetaan lukkolaite, joka toimii erillisellä avaimella. Avainta yleensä säilytetään erillisessä avainkaapissa esimerkiksi tuotantolaitoksen valvomossa. Turvalukituksella varustettua venttiiliä ei voida operoida ennen kuin turvamekanismi on vapautettu yksilöidyllä avaimella. Silloin, kun turvalukon avain on valvontakaapissa, tiedetään siihen kirjoitetusta avaintägistä, missä asennossa avaimeen kuuluva venttiili kentällä on. Tällöin prosessipoikkeamat voidaan esimerkiksi koodata avaimiin erivärisin tägipohjin, jolloin silmäys avainkaappiin osoittaa ovatko kaikki venttiilit ns. oletusasennossa.

Myös järjestelmien lukitusmahdollisuudet - sekvenssit

Yksittäisten venttiilien operointien lisäksi Interlock-järjestelmä soveltuu myös venttiiliryhmien turvalukituksiin silloin, kun on tärkeää operoida tietyt venttiilit tarkalleen ennalta sovitussa järjestyksessä. Esimerkiksi TUKES on alkanut edellyttää, että säiliöissä, joissa on useampi varoventtiili, on varmistettava, ettei kaikki varolaitteet ole vahingossa suljettuna yhtä aikaa.
Interlock lukkosysteemillä varmistaminen saadaan tehtyä helposti. Katso sekvenssiesimerkki.

Asennus olemassa oleviin venttiileihin

Interlock turvalukitus sopii kaikkiin venttiilimalleihin - mukaanlukien toimilaiteohjatut venttiilit - ja nimelliskokoihin. Se on helppo asentaa myös jälkikäteen. Tässä tapauksessa asentajamme tulevat mitoittamaan vanhan venttiilin karanpäämittatiedot, joiden mukaan tehdas valmistaa adapterikappaleen lukkolaitteen ja venttiilin väliin. Asennustiimimme on käynyt tehtaan virallisen koulutuksen, joten turvalukkojen asennus ja viritys hoituu helposti.

Lisätietoa aiheesta Interlock-turvalukko webinaarista alta.