Akselin vääntömomentin ja työntövoiman mittaus

Vääntömomentin ja työntövoiman mittaus, akselitehomittaus.

VAF Instrumentsin TT-Sense mittausjärjestelmä antaa käyttäjälle tiedon akselilla vaikuttavista vääntö- ja puristusvoimista. Mittaustulosten perusteella voidaan analysoida, paljonko tehoa tuotetaan ja siirtyykö se kokonaisuudessaan akselille. Tehtyjen muutosten vaikutukset voidaan lukea välittömästi mittarista. Tämä antaa järjestelmille suuria säästöpotentiaaleja.

Tyypillisiä sovelluskohteita vääntömomentin ja puristuksen mittauksille ovat laivojen potkuriakselit, joissa lapakulmilla on suuri vaikutus akselille välittyviin voimiin. Optimoimalla lapakulmat merenkäynnin ja rahdin mukaisesti, on saavutettu jopa 5 %:n polttoainesäästöjä. Mittaamalla työntövoimaa voidaan tarkkailla myös aluksen rungon likaantumisen astetta ja kunnossapidon näkökulmasta suunnitella ennakkoon rungon pesua sopivana ajankohtana. VAF TT-Sense -teknologialle on myönnetty 2015 Marine Propulsion Fuel Efficiency Award.

"Jopa 5%:n säästö polttoainekuluissa."

Vääntömomenttimittauksen etuna on konkreettisen energiasäästön lisäksi sen helppo asennettavuus, joka onnistuu laivan omana kunnossapitotyönä ilman erikoisosaamista. Mittauslaitteistoon voidaan yhdistää polttoaineen kulutuksen laskenta: Laitteistoon voidaan kytkeä enintään 12 kpl lämpötilamittauksilla varustettuja virtausmittareita.

Aiheeseen liittyvää

Lataa esitteitä (pdf)

Ota yhteyttä

Osaava myyntiedustajamme auttaa teitä mielellään; ota yhteyttä!

Yhteyshenkilö

Matti Vastamäki
Avainasiakkuuspäällikkö