Vaihtoventtiilit prosessiväliaineille

Vaihtoventtiili on laite, jolla vaihdetaan virtaus kulkemaan yhdestä putkesta toiseen. Tyypillisin vaihtoventtiilisovellus on kahden varoventtiilin yhteydessä, missä kahdennetut varoventtiilit yhdistetään tulo- ja lähtöputkeen vaihtoventtiileillä, jotka on kytketty yhteen. Tällöin toinen varoventtiili voidaan pitää käytössä ja toinen ottaa huoltoon yhtä käsipyörää kääntämällä.

Vaihtoventtiili voidaan toteuttaa monella eri tavalla. Voidaan käyttää istukkatyyppistä vaihtoventtiiliä, jossa Y-muotoisen rungon keskellä on sulkuelin. Sen molemmilla puolilla on tiivisteet. Venttiili tiivistää toista tiivistettä vasten toisen ollessa täysin auki. Tällaisia ovat esimerkiksi ARIn, FEMAn ja DESCOTEn valmistamat vaihtoventtiilit. DESCOTE vaihtoventtiilistä on olemassa myös palkeellinen versio.

Toinen tapa toteuttaa vaihtoventtiili on käyttää kolmitietulppaventtiiliä. Tällöin saadaan käyttöön tulppaventtiilin edut. Esimerkiksi hankalien kemikaalien kanssa yksi mahdollisuus on käyttää vuorattua kolmitietulppaventtiiliä. AZ:n valikoimassa on vaihtoventtiilijärjestelmä, jossa on kaksi kolmitietulppaventtiiliä yhdistetty samaan vaihteistoon.