Niin pitkä on matka, niin pitkä on matka, suatolle Suhmuran
Matka on seikkailu. Tunnelmia matkustamisen riemusta ja pyöräilyn aloittamisesta (Alsace päivä 1).

Matkustaminen

Lufthansan aamulähtö 6.30 tuntuu herätessä paljon pahemmalle kuin varatessa. Ei auttanut valittaminen, itsehän olin matkan varannut. Toista se oli Jukalla, joka heti alkuun tokaisi ”En ois lähtent´ jos tän oisin tienny”. Varsinainen lentävä lause koko matkan ajaksi. Autolla aluksi lentoparkkiin, josta menee max. 15 min ja olet kentällä. Mielestäni kätevä ja halpamatkojen hintatasoon sopiva. 

Kaikilla oli tavarat ahdettuna käsimatkatavaroihin. Pyöräilykypärä, pedaalit, pyöräilykengät ja hultotavarat tulivat turvatarkastusten läpi ilman ongelmia.

Ilmaa siipien alle ja matkaan. Pakko kehua Lufthansan palvelun tasoa. Työmatkat (ja pitkälti lomamatkat) teemme Finnairilla, joka on totuttanut meidät maksamaan ihan kaikesta. Lufthansa on toista maata. Lehdet, kahvit, leivät, oluet, viinit jne. kuulu hintaan. Tarjoilu sujuu jouhevasti, kun ei joka penkin kohdalla suoriteta korttimaksuja. Kiitos. Ensimmäinen vaihto Frankfurtissa on nopea, eikä odottelulle jää juuri aikaa. Saapuminen Stuttgartiin on aikataulussa.

Pisteet Lufthansalle 

Stuttgartin kentällä pääsemme jo vähän fiilikseen välipalan (oluen) merkeissä. Siirtymä Karlsruheen oli Flixbussilla. Bussi(t) osoittautuivat varsin rennoiksi ja edullisiksi siirtymätavoiksi, mutta aikataulut epäluotettaviksi. Stuttgartin lähtö oli 40 min myöhässä, jolloin Karlsruhen vaihtoon jäi tunti aikaa.

Välipala Stuttgartin lentokentällä

Karlsruhen juna-asemalla olisi ollut tarjolla food court, mutta päätimme nauttia vähän paremman lounaan 1 km kävelyn päässä asemalta Terra Maressa. Jouduimme odottelemaan ruokaa ja myöhästymisen pelko hiipi jo mieleen. ”Onneksemme” bussiyhtiöltä tuli viesti 15 min myöhästymisestä, joka rauhoitti tahtiamme. Lopulta bussi tuli n. 30 min myöhässä. Tämä bussi vei meidät Strasbourgiin, jossa taisimme olla jo lähes tunnin aikataulusta jäljessä.

Pyörien vuokraaminen 

Strasbourgissa on kolme Esprit Cycles-vuokraamoa. Olin varmistanut etukäteen pyörien noutopaikan. Käveltyämme 1,5 km tulimme oikeaan osoitteeseen. Vuokrafirman kaveri oli hämmästynyt meidät nähdessämme. Englantia ja Ranskaa veivaten selvisi, että annettu nouto-osoite oli väärä. Pyysimme takseja alle 4 km siirtymään, mutta kaverin mukaan sen saamiseen menee aikaa ja huono väline muutenkin? Yritti laittaa meidät sporaan, mutta neuvottelimme itsellemme mummokongelit, jolla painoimme läpi Strasbourgin. Tämän toisenkin paikan osoite oli väärä, sillä paikka oli muuttanut hetkeä aikaisemmin uuteen osoitteeseen. Puhelinsoitolla tästä selvittiin, mutta aikaa oli jo tässä vaiheessa palanut harmillisen paljon.

Kaikenlaiseen veivaamiseen vuokraamossa kannattaa varata aikaa

Lopulta olimme pyörävuokraamolla, jossa meille oli pyörät (Suhmurat) valmiina varusteltuna. Pedaalien vaihto ja pyörine tarkastus otti jonkun verran aikaa. Omasta pyörästäni oli lokari poikki, jonka onneksi huomasimme vaihdattaa. Osa pyöristä oli elinkaarensa loppupuolella ja osa melko uusia. Joissain pyörissä oli juomapullotelineet ja lukot, toisissa ei. Yksi pyöräilijöistämme olisi halunnut ottaa lisälaukun, mutta yhtään ei ollut saatavilla. Kaikenlaiseen veivaamiseen vuokraamossa kannattaa varata aikaa. Lähtövalmisteluihin meillä meni reilu tunti aikaa.

Pyörävuokraamolla vierähti aikaa

Lähtiessämme matkaan kello oli jo 18.30. Etukäteen kuvittelin, että olisimme tuolloin jo hotellilla. Yhtä kaikki reittivalinta oli helppo tehdä, Google maps päälle ja lyhimmän reitin kautta hotellille. Kahdeksan hengen ryhmäpyöräily kaupungista ulos oli hidasta, liikennevalojen ja liikenteen johdosta. On kuitenkin todettava, että Strasbourgissa olosuhteet pyöräilijöille on erinomaiset. Päästyämme pyöräteille kohti Molsheimia oli aika nauttia pyöräilyn alkamisesta mm. Jarin laulamien virsien tahdissa.

Kaikki valmista, kohta mennään. 

Ilta

Hiljalleen pimeys laskeutui yllemme ja pyörissä vakiona oleville valoille tuli todella käyttöä. Loppua kohden, sateen alkaessa ja yltyessä, alkoi iloisinkin mieli hyytyä. Onneksemme navi johdatti meidät monien käännösten kautta suoraan hotellin Logis Hotel Du Centre eteen, jossa iloinen henkilökunta otti meidät vastaan. Henkilökunnan vinkkien mukaan suuntasimme idyllisen keskusaukion De la Metzig ravintolaan hyvin ansaitulle illalliselle.

Illallisella jo naurattaa.

Illallisen jälkeen ei unta tarvinnut kauan odotella.

 Illan pyöräilyreitti