Konwell mukana Taitaja 2021 kilpailussa

Taitaja -kilpailu on Suomen suurin ammatillisen koulutuksen tapahtuma, jossa kilpaillaan ammattitaidon alle 22-vuotiaiden Suomen mestaruuksista.

Vuonna 2021 tapahtuma toteutettiin koronapandemian vuoksi uudella tavalla. Maan säkenöivimmät ammattitaitajat kisasivat Suomen mestaruuksista mutta yhden ison yleisötapahtuman sijaan kilpailulajit järjestettiin hajautetusti ammatillisissa oppilaitoksissa 13 eri paikkakunnalla. Konwell oli mukana Taitaja2021 Oulu -tapahtumassa

Taitaja on Suomen suurin ammatillisen koulutuksen tapahtuma, jossa kilpaillaan ammattitaidon alle 22-vuotiaiden Suomen mestaruuksista. Tämän vuotinen kisa pidettiin 18.-20.5.2021.

Taitaja2021 Oulu -tapahtuman teemat ovat yhdessä tekeminen, yhdenvertaisuuden edistäminen, elinikäinen oppiminen ja vastuullisuus.

 

Kuvassa myynti-insinööri Olli-Pekka Keränen, Konwell ja Taitaja 2021 lajivastaava Jyrki Mänttäri, OSAO.

Kilpailulajina pumppukokonaisuuden kasaus

Taitaja 2021 kisassa kilpailtiin usealla eri osaamisalueella ja Konwellin tukikohteeksi valikoitui luonnollisesti koneenasennus ja kunnossapito. Toimitimme oheiseenpumppukokonaisuuteen läppä-, istukka ja takaiskuventtiilit. Kisaajien tehtävänä oli, ei enempää eikä vähempää, kuin
- Irrottaa sähkömoottori ja pumppu
- Purkaa pumppu ja vaihtaa siihen laakerit ja akselitiiviste
- Kasata pumppu ja asentaa se paikalleen moottorin kanssa
- Linjata pumppu
- Valmiiksi irrallaan olevat venttiilit kasataan lopuksi kaavion mukaisesti.

Kipailutehtävissä korostui dynaaminen osaaminen ongelmanratkaisun muodossa. Haasteet liittyvät materiaalin valintoihin, asennus-, käyttöönotto- ja tarkastustehtäviin seuraavilla osa-alueilla:
- kuvien ja kaavioiden lukutaito
- mekaaniset laiteasennukset ja laakerointi
- hydrauliikan ja pneumatiikan asennustehtävät
- ongelmanratkaisukyky

Lisäksi korostuvat:
- työsuojelutaidot
- työturvallisuus, ergonomia, toimintakyvyn säilyttäminen
- työturvallisuus korostuu henkilökohtaisten suojainten käytön ehdottomana vaatimuksena ja kilpailualueelle tulon ehtona

Vaikka kisoja on kaikkinensa 13:lla eri paikkakunnalla, niin koneenrakennus ja kunnossapito kilpailu suoritetaan kokonaisuudessaan Oulussa. Koneenrakennus ja kunnossapito-osion voitti varsin selkeästi Justus Mäkelä Koulutuskeskus Salpaukselta. Konwell onnittelee!

 

 

Yhteyshenkilö

Olli-Pekka Keränen
Myynti-insinööri, Pohjois-Suomi