Vetykäyttöön soveltuvat putkistovarusteet
Vety vaatii laitteilta laatua ja tiiveyttä.

Vedyn käyttö

Vedyn kanssa toimittaessa käytetään periaatteessa samanlaisia putkistoratkaisuja kuin muillekin väliaineille, mutta laitevalinnoissa on otettava huomioon vedyn vaatima erityinen tiiveys. Vety nimittäin vuotaa helposti läpi ja on lisäksi herkästi syttyvää. Voitaisiin yksinkertaistetusti sanoa, että vetykäyttöön sopivat tuotteet ovat keskivertoa laadukkaampia ja tarkemmin valmistettuja.

Tässä on muutamia esimerkkejä vetyratkaisuista:

  • Virtausmittarit: Mittarin valintaan vaikuttavat muun muassa kaasun virtauksen tasaisuus sekä käytetty väliaine. Dresserin Series B Meters -kiertomäntämittarit soveltuvat hyvin seoksille, jotka sisältävät enintään 40 % vetyä.

  • Takaiskuventtiilit: Takaiskuventtiilien tehtävänä on estää vedyn virtaus väärään suuntaan. Sopivan venttiilin valinnassa tulee ottaa huomioon oikea mitoitus virtausmäärän mukaan. Oikein mitoitettuna ja riittävän rauhoitusmatkan jälkeen asennettuna takaiskuventtiili toimii ”kalkattamatta”.

  • Sulkuventtiilit: Erilaisista sulkuventtiilimalleista istukkaventtiilit soveltuvat hyvin vetykäyttöön. Nestemäiselle vedylle tarvitaan kryogeeniseen sulkukäyttöön tarkoitettuja istukkaventtiileitä. Välitilaton rakenne tarkoittaa, että venttiilin sisälle ei jää väliainetta vangiksi.

  • Säätöventtiilit: Säätöventtiilit on syytä mitoittaa tarkasti. Enimmäisvirtauksen ohella myös vähimmäisvirtauksen tietäminen on tärkeää. Vankan kokemuksen omaavat myyjämme osaavat auttaa venttiilin oikeanlaisessa mitoituksessa.

Tuotetarjontamme kattaa laajasti erilaisia vetykäyttöön soveltuvia putkistovarusteita. Oikean valinnan ratkaisevat usein kunkin käyttökohteen yksilölliset vaatimukset, jotka otetaan aina huomioon eri vaihtoehtoja punnittaessa.

Laitevalinnassa keskitymme käytettävyyden ohella elinkaarihintaan. Hankintahinnan lisäksi huomioimme helpon huollettavuuden ja alhaiset huoltokustannukset.

Haluaisitko jutella lisää vetyratkaisuista? Ota yhteyttä jari.ruotsalainen@konwell.fi

Bloggaajan muut kirjoitukset