Uimurilauhteenpoistin - uimuripallon vikaantuminen Uimurilauhteenpoistimet vikaantuvat toisinaan uimuripallon hitsaussauman pettämisellä, siksi hitsaustavalla on merkitystä.
Taannoin istuin saksalaisen kollegani kanssa pubissa, jossa hän sanoi minulle: "Jussi, meillä on tässä kaksi oluella täytettyä lasia, aivan samanlaisia. Se on kuitenkin sisältö, joka ratkaisee paremmuuden". Kollega halusi verrata asiaa lauhteenpoistimien laatuun - rungot ovat lähes kaikilla hyviä, mutta sisällöllä on eroa. Tämä blogiteksti käsittelee yhtä säätimen osaa, uimuripalloa.

 

Lauhteenpoistimet voivat vikaantua usealla tavalla. Uimurilauhteenpoistimissa yleinen vika on "tukkeutuminen", jolloin lauhde ei syystä tai toisesta pääse virtaamaan poistimen läpi. Yksi syy tälle saattaa olla uimuripallon hitsaussauman pettäminen. Tällöin pallo puolittuu tai täyttyy vedellä. Vedellä täyttyminen on hämmästyttävää sillä vesi jää uimuripallon sisään. Tämä taas johtuu käyttöympäristöstä. Kuumassa ja kovassa paineessa neste pääsee pettäneestä saumasta uimurin sisään. Jäähtyessään sauma vetäytyy kasaan eikä vesi pääse pallosta ulos.

Pallo hitsataan kahdesta osasta, jolloin hitsaustavalla on merkitystä. Perinteinen ja yleisesti käytetty menetelmä on tehdä liitos TIG-hitsaamalla, joka on hitaahkoa. TIG-hitsauksessa lämpö johtuu laajalle alueelle, joka tekee uimuripallosta ja saumasta heikomman painetta ja iskuja vastaan.

Tulokset olivat niin hyviä, että vuodesta 2019 alkaen Gestra on valmistanut uimuripallot kokoluokkiin DN15-65 laserhitsaamalla.

Kuva 1. TIG- ja laserhitsattu uimuripallo.

Autoteollisuus käyttää laajalti laserhitsausta. Laserhitsauksella voidaan hitsata nopeammin ja pienemmällä lämmöntuonnilla, jolloin muutosvyöhyke jää pienemmäksi. Vuoden 2018 aikana Gestra testasi tätä hitsaustapaa uimuripalloihin. Tulokset olivat niin hyviä, että vuodesta 2019 alkaen Gestra on valmistanut uimuripallot kokoluokkiin DN15-65 laserhitsaamalla.

Kohteissa, joissa uimuripallot ovat vikaantuneet on perusteltua käyttää Gestran poistinta ongelman ratkaisijana. Iskunkestäviä nämä eivät edelleenkään ole. Muista takaisku lauhteenpoistimen jättöpuolella.

  • uimurilauhteenpoistin
Bloggaajan muut kirjoitukset