Valveutumaton asentaja ei välttämättä tästä energiahukasta vielä yöuniaan menetä
Ohitusventtiilinä käytetään tavallisesti istukkaventiiliä, mutta myös palloventiiliä ja luistiventtiiliä näkee käytettävän. Istukkaventtiilin etuna on mm. hallittu käytettävyys, helppo huollettavuus ja laaja käyttöalue.
Blogin tarkoituksena ei ole käsitellä venttiilitekniikkaa, joten palataanpa asiaan. Kuinka paljon venttiilin läpi virtaa höyryä? Kuinka paljon höyryvuoto maksaa? Motivan 2011 teettämässä pilot-projektissa tutkittiin 121 lauhteenpoistinta, joista 15:den (12,4%) ohituslinjat olivat auki, kanaaliin johdettuina. Alla esimerkkilaskelma kuinka paljon tämä on lämpötehona.
Lauhteenpoistomittauksissa emme tilastoi avoimia ohituksia, mutta kokemukseni perusteella sanoisin ylläolevan prosenttiosuuden olevan varsin tavallinen. Edellisen laskennan oletuksena on käytetty venttiilin vuotoarvona n. 70 kg/h. Ari Armaturenin MyValve-laskentaohjelmalla laskettuna DN25 ARI-sulkuventtiilin kapasiteetti 5 bar paine-erolla on n.830 kg/h.
Monesti ohituksia ei pidetä aina täysin auki, joten jonkinlainen korjauskerroin on syytä pitää mukana. Venttiilissä muodostuu dynaamista vastapainetta, joka vähentää läpivirtausmäärää. Käytettäessä vaikkapa 4,5 barg vastapainetta on virtaus venttiili läpi n. 450 kg/h.
Valveutumaton asentaja ei välttämättä tästä energiahukasta vielä yöuniaan menetä, mutta jos mietitään kohonneita kunnossapitotöitä, niin jo harmittaa. On varsin tavallista, että ohitukset ohjataan lauhdeputkeen. Lauhdeputki ei ole mitoitettu tuorehöyryn vaatimalle tilavuudelle, jolloin termiset vesi-iskut ja eroosio-korroosio tekevät putkistossa tuhojaan. Lisäksi lauhdeputken kohonnut vastapaine häiritsee muita lauhteenpoistimia.
Saamarin energiavaras, tekisi mieleni sanoa. Onneksi nämä varkaat on helppo ottaa kiinni laitoksella ja laittaa ruotuun. Rohkeasti vaan venttiilin viereen ja käsipyörästä kiinni.
Joko kiinnostaa? No niin meitäkin, tehdäänkö aiheen ympärillä yhteistyötä? Voimme vastata esimerkiksi laitoksen lauhteenpoistoryhmistä, kunnossapidosta ja mittaamisista. Lue lisää Palveluistamme
Lähteet:
- Motivan vuonna 2011 julkaisema höyry-lauhdesiirtojärjestelmä: Energiakatselmuksen tarkennetut toteutusohjeet.
- H&L-siirtojärjestelmän katselmuksen tarkennetut toteutusohjeet, Raportin yleisesittely CTS Engtec