Eristeiden alla esiintyvän korroosion välttäminen kaksoisteräsvaippaputken avulla
Eristeiden alla esiintyvä korroosio, josta käytetään usein englanninkielistä lyhennettä CUI (corrosion under insulation), on harmillinen eristettyjä putkistoja pilaava ilmiö.

Kuuman putkiston ja eristeen väliin pääsee vettä joko eristeen läpi tai eristeen saumoista kulkeutumalla. Tyypillisessä tapauksessa veteen on liuenneena suoloja tai muita yhdisteitä. Kuuma putkisto voi vielä lisäksi kuivattaa vettä, jolloin liuos muuttuu voimakkaammaksi. Liuos muhii metallipintaa vasten eristeiden alla lämpimässä. Korroosio etenee piilossa katseilta ja hajottaa putkea.

Yksi tapa ehkäistä eristeiden alla esiintyvää korroosiota on käyttää tyhjiöeristettyä kaksoisteräsvaippaputkea.

Kaksoisteräsvaippaputkessa on nimensä mukaisesti kaksi putkea sisäkkäin. Nämä putket ovat hitsattu päistään yhteen ja putkien väliin pumpataan tyhjiö. Kaksoisteräsvaippaputkella on erinomainen eristyskyky, joka on noin 40-50 %:a tavallista päältä eristettyä putkea parempi. Kaksoisteräsvaippaputki siis toimii termospullon tavoin tyhjiön estäessä lämmön johtumisen. Putkien välissä olevaan tyhjiötilaan voidaan lisäksi laittaa eristettä vähentämään lämmön siirtymistä säteilemällä. Tämän eristeen alle ei kuitenkaan voi päästä kosteutta, koska eriste on putkien välisessä tyhjiössä. Ulomman putken päälle ei tarvita mitään eristystä ja näin ollen vältetään CUI-ongelmat kokonaan.

Katso lisää tietoa edustamastamme FW-fernwärmetechnikin kaksoisteräsvaippaputkesta kotisivultamme.

Bloggaajan muut kirjoitukset